lang

Povestea proiectului

POVESTEA ACESTUI PROIECT A ÎNCEPUT ACUM 11 ANI 

În Patericul egiptean, în apoftegma a 29-a de la Avva Antonie, se spune că trei părinţi aveau obiceiul, în tot anul, de mergeau la fericitul Antonie. Şi doi dintre ei îl întrebau despre mântuirea sufletului iar al treilea totdeauna tăcea, neîntrebându-l nimic. Iar după multă vreme i-a zis Avva Antonie lui: „Iată, atâta vreme ai de când vii aici şi nimic nu mă întrebi”.
Şi răspunzând acel frate i-a zis: „destul îmi este să te văd, părinte”.


Cred că mulţi dintre noi avem un Părinte drag, pe care de multe ori ne este de ajuns să-l vedem, fie şi într-o fotografie când nu se poate faţă către faţă. Se întâmplă să nu ţinem minte cuvintele pe care aceşti părinţi ni le-au spus, dar chipul lor luminos îl ţinem minte, nu-l uităm.
Pentru mine, mărturisesc că un astfel de Avvă a fost Părintele Paisie Olaru. Am adunat cât de multe fotografii am putut cu sfinţia sa, după care le-am arătat celor apropiaţi. Şi indiferent câte ştiau despre Părintele Paisie, multe sau puţine, toţi ziceau ca la Pateric: „Îţi este destul numai să-l priveşti pe acest Părinte!”
Toate acestea m-au dus la gândul de-a organiza o expoziţie itinerantă cu fotografii, obiecte care au aparţinut părintelui, documente ale vremii şi epistole scrise de Părintele Paisie ucenicilor.
Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ajuns la organizarea expoziţiei pe care am intitulat-o „De dragul Părintelui Paisie”, şi atât timp cât a fost deschisă în şase locaţii diferite (1) ea a devenit ţinta pelerinajelor pentru cei care au simţit contemporaneitatea cu Părintele Paisie drept o binecuvântare, dar şi pentru cei care, necunoscându-l pe părintele, au dorit, din acel moment, să pună începutul unei relaţii duhovniceşti cu sfinţia sa.
Dumnezeu a binecuvântat strădania noastră în multe feluri. Una dintre aceste binecuvântări a fost prezenţa inspirată la vernisajele a 5 din cele 6 ediţii ale expoziţiei a Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, despre care cineva a zis că este „fratele geamăn al Părintelui Paisie”.
De la prima ediţie dedicată Părintelui Paisie au trecut 11 ani, timp în care am adunat multe fotografii frumoase cu Părintele Teofil, pentru că mi-am propus încă de pe atunci să realizez o astfel de expoziţie itinerantă şi cu Părintele Teofil, cu care am devenit şi am rămas un foarte bun prieten.
Dincolo de alte dorinţe pe care le am ca organizator principal, sper ca odată cu trimiterea în lume a acestei expoziţii speciale
să întâlnim încă un „frate geamăn”.

Pr. Ioan Gînscă

 

NOTA 1:
1. Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, Ciucea , 1-15 mai 2000;
2. Biblioteca Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca, 3-10 decembrie 2001;
3. Muzeul Militar Oradea, 26 noiembrie-2 decembrie 2002;
4. Biserica Ortodoxă Română din Paris, Jean de Beauvais, 5-15 noiembrie 2003;
5. Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara, 14-22 mai 2004;
6. Mitropolia Craiovei, Sala Festivă, 21-26 martie 2006.